Παρασκευή 17 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Νέα αντιδημοκρατικά μέτρα...

Αν για δύο συνεχόμενες φορές μια Σύγκλητος (ή Συνέλευση ΤΕΙ) δεν μπορέσει να πάρει απόφαση για ένα θέμα, τότε την απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα την παίρνει το Πρυτανικό Συμβούλιο, δηλαδή η διοίκηση του ιδρύματος. Η παραπάνω είναι μια από τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ που συζητήθηκε χτες σε μια πρώτη διαβούλευση στη Βουλή. Η ρύθμιση ουσιαστικά λέει ότι οι διοικήσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα μπορούν να παίρνουν από μόνες τους αποφάσεις για διάφορα κρίσιμα θέματα των ιδρυμάτων, ακόμα κι αν υπάρχουν σοβαρότατες διαφωνίες της ακαδημαϊκής κοινότητας, έτσι όπως αυτή εκφράζεται στα συλλογικά όργανα (συγκλήτους, συνελεύσεις κ.τ.λ).

Αν και η ρύθμιση προβλήθηκε στον αστικό Τύπο ως προσπάθεια «θωράκισης» των συλλογικών οργάνων από «επιθέσεις» ή «εισβολές» ομάδων φοιτητών στις συνεδριάσεις, στην πραγματικότητα είναι ένα άκρως αντιδημοκρατικό μέτρο που πάει πολύ παραπέρα...

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι ακόμα κι αν υπάρξει έντονη διαφωνία μεταξύ των μελών της Συγκλήτου ενός ιδρύματος η συνεδρίαση μπορεί να ...«διαλυθεί». Στόχος της ρύθμισης είναι ο ασφυκτικότερος έλεγχος των συλλογικών αποφάσεων, το χτύπημα της όποιας δημοκρατικής λειτουργίας έχει απομείνει σήμερα στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Και το πάτημα γι' αυτές τις ρυθμίσεις το έχουν δώσει κατά καιρούς οι διάφορες ομάδες που προβοκατόρικα και φανφαρόνικα διαλύουν συνεδριάσεις κ.τ.λ. Ομως, η ρύθμιση δε βάζει στο στόχαστρο αυτές τις ομάδες, αλλά τα δικαιώματα του συνόλου των μελών ΔΕΠ, των φοιτητών, των μεταπτυχιακών φοιτητών και των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα συλλογικά όργανα των ιδρυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ